Un produs cosmetic cu efecte miraculoase asupra pielii, mai ales in sezonul estival, este crema corporala cu unt de cacao. Ca regula generala, untul de cacao este recomandat spre utilizare ca lotiune pentru toate tipurile de piele, in toate anotimpurile. Vara, „valoarea” sa creste, gratie proprietatii de a fixa bronzul, de aceea se recomanda folosirea sa atat inainte, cat si dupa expunerea la soare.
De unde vine insa aceasta materie prima atat de generoasa cu frumusetea pielii noastre? Untul de cacao este obtinut in urma presarii masei de cacao destinata fabricarii pudrei de cacao pentru consum. In stare bruta, arata ca o materie alb-crem, cu punct de topire de 37 de grade Celsius cu miros si cu gust specific, cremos. Untul de cacao are un punct de topire apropiat temperaturii corpului uman si se topeste imediat când este aplicat pe piele.
Untul de cacao este folosit ca materie prima fie in industria alimentara - fiind ingredientul de baza al ciocolatei, fie in industria produselor cosmetice – gratie bogatiei sale in agenti antioxidanti. In ceea ce priveste utilizarea sa in industria cosmeticelor, oamenii de stiinta au demonstrat ca untul de cacao este una din cele mai stabile grasimi cunoscute, antioxidantii sai naturali impiedicand alterarea sa chiar si vreme de 4-5 ani.Pana sa ajunga un „simplu” ingredient in produsele cosmetice, untul de cacao este suspus unui proces de dezodorizare, mai pe romaneste de eliminare a substantelor volatile responsabile de mirosul specific. Chiar daca in timpul procesului de dezodorizare se elimina si o mica parte din tocoferoli (antioxidanti), in masa de unt de cacao ramane o foarte importanta substanta activa, numita teobromina. Aceasta este un compus organic ce da boabelor de cacao gustul amarui specific. Structura chimica a teobrominei este asemanatoare cu cea a cafeinei sau a teofilinei, prezentând aceleaşi proprietati farmacologice. Teobromina este rapid absorbita în corpul uman, stimuleaza sistemul nervos, destinde musculatura si are efect diuretic, semnificativ pe fondul unei prezente excesive de apa in tesuturi.
Conditiile de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca untul de cacao sunt:
consistenta: solida, sfaramicioasa la temperatura de 20°C;
culoare: alba-galbuie in stare solida si galbena clar in stare topita;
gustul: dulceag, specific, iar mirosu aromat;
temperatura de solidificare: 21-27°C;
indicele de iod: 33-38;
coeficientul de saponificare: 193-197;
indicele de refractie: 1,4566-1,4579 (la temperatura de 40°C);
punct de topire: 30-35°C;
aciditate: (in acid oleic) maximum 1,69 g%. Untul de cacao se compune din gliceridele acizilor (oleic, stearic, palmitic si linolic). Aceasta grasime contine circa 55% oleo-palmito-stearina.
Untul de cacao este indicat pentru:
• Piele matura uscata, imbatranita
• Piele agresata, stresata de factorii externi si interni, poluare, frig, raze UV, fumat, consum de alcool
• Piele destrucurata, flasca, lipsita de tonicitate
• Celulita, exces de tesut adipos.
Sper ca descriere a unuia dintre cele mai utilizate ingrediente cosmetice sa va fie de flos,sa il folositi regulat si in primul rand sa va bucuratii de beneficiile lui.
Recipe: Carnival Whipped Soap
-
BathBodySupply
*You Will Need: *
907 g (32 oz) Foaming Bath Whip
57 g (2 oz) MCT (Mid-Chain Triglycerides) Liquid
10 g (0.35 oz) Jojoba Beads - Green 20/40...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza....imi da avant sa creez mai mult si mai frumos! Alina