Untul de shea

Untul de Shea este o grasime de natura vegetala obtinuta din fructele arborelui Karite (Shea) cunoscut si sub denumirea de Mangifolia, ce creste in savanele semi aride nord-africane. Copacul Karite nu este cultivat si are nevoie de 40, 50 de ani pentru a ajunge la maturitate. In cele mai multe zone din Africa distrugerea acestor copaci este interzisa datorita beneficiilor sale economice si medicale.

Untul de Shea mai este numit si "aurul femeilor" deoarece extragerea untului din nucile de Shea constituie o sursa constanta de venit pentru mii de femei africane din zonele rurale. Beneficiile acestei grasimi vegetale sunt cunoscute si folosite de mii de ani de catre vracii africani, ceea ce a atras atentia producatorilor de cosmetice si sapunuri din intreaga lume.

In forma sa pura si nerafinata untul de shea are niste proprietati aproape miraculoase: o cantitate foarte mare de vitamine A, E si F naturale si o structura unica a acizilor grasi. Din acest motiv untul de shea are efect nu numai pentru pielea uscata sau imbatranita, ci si pentru cei cu psoriazis, dermatite, eczeme si acnee. Untul de shea este eficient si in tratarea pielii uscate a capului, combatand cu eficienta matreata, si poate fi folosit si ca masca de par, pentru hranirea intensiva a acestuia.

Vitamina A: este cea mai importanta in activitatea celulelor pielii, fiind un antioxidant puternic care neutralizeaza elementele nocive pentru piele si mentine un aspect tanar al acesteia.

Vitamina E: este de asemenea un antioxidant pentru piele, pe care o protejeaza de radiatiile ultraviolete si de radicalii liberi care au afact de imbatranire. In acelasi timp, vitamina E regleaza cantitatea de vitamina A din organism. Atat vitamina A cat si E au efect de reparare a problemelor pielii.

Vitamina F: actioneaza ca un revitalizator al pielii, refacand pielea uscata si prevenind ca aceasta sa se usuce si descuameze.

Fitosterolii (acizi grasi esentiali, de care pielea are nevoie pentru a se reface): sunt echivalentul vegetal al steroizilor. Intaresc sistemul de aparare pielii impotriva iritatiilor cauzate de un invelis acid protector deteriorat si pierderilor excesive de apa prin piele.

Triterpenoidele: lipide utilizate sub diferite forme in cosmetice, cu rol de hranire a pielii, protejeaza, ca si fitosterolii, impotriva alergiilor pielii.

Acid fenolic: ofera protectie celulara.

Filtru UV natural.
Toate aceste proprietati naturale se regasesc in intregime in untul de shea nerafinat; prin rafinare, untul isi pierde o parte din proprietati, insa pe de alta parte isi pierde si mirosul si culoarea originala, acesta fiind unul din motivele pentru care se practica rafinarea produsului. Untul de shea nerafinat este mai usor de intins pe piele.


RECOMANDARI:

Piele uscata
Iritatii
.Pentru piele exfoliata, dupa expunerea la soare
Mancarimi
 Riduri si pete
 Arsuri solare
 Crema de ras pentru epilare matasoasa/iritatii dupa ras si epilare

 Piele crapata
Piele aspra (calcaie si coate)
. Sezonul rece
 Degeraturi
. Diminuarea s,i prevenirea vergeturilor
Intepaturi de insecte
 Piele sanatoasa
 Durere, oboseala musculara
 Inainte si dupa exercitii fizice intense pentru masaj
 Alergii cutanate
Eczeme
 Dermatite
 Arsuri/ opariri de la gatit

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza....imi da avant sa creez mai mult si mai frumos! Alina